برنامه کوددهی گندم و روش های رایج آن
اول از همه، قبل از اعمال هر روش کوددهی، باید وضعیت خاک مزرعه خود را از طریق آزمایش خاک شش ماهه یا سالانه در نظر بگیرید. هیچ دو مزرعه یکسان در جهان وجود ندارد، و بنابراین، هیچکس نخواهد توانست بدون در نظر گرفتن داده های آزمایش خاک، تجزیه و تحلیل بافت و تاریخچه زمین شما را در مورد روش های کود دهی راهنمایی کند. با این حال، ما برخی از برنامه ها و گزینه های استاندارد کشت گندم را که توسط بسیاری از کشاورزان در سراسر جهان از آنها استفاده می شود، در اینجا آورده ایم.
انواع پرمحصول از نیتروژن بالاتری استفاده می کنند، به این معنی که آنها از نیتروژن موجود بهتر جذب و بهره برداری می کنند. با این حال، کشاورزان باید در نظر داشته باشند که عملکرد دانه و محتوای پروتئین دانه همبستگی منفی دارند. در نتیجه، کشاورزان باید زمان و مقادیر کود نیتروژن را به بهترین شکل ممکن تنظیم کنند تا تعادل مطلوب بین این دو حفظ شود.
هدف این کوددهی ارائه نوع و مقدار مناسب مواد مغذی مورد نیاز برای رشد و تولید محصول بالا به گیاهان گندم است. به منظور تشکیل برنامه کوددهی، کشاورز باید با متخصص کشاورزی صحبت کند و موارد زیر را در نظر بگیرد:
- نوع محصولی که کشت می شود.
- بازده مورد انتظار
- ویژگی های خاک
- ماده مغذی خاک
- تاریخ کاشت
- میزان آبیاری و بارندگی
به طور کلی، برای رشد و عملکرد بهتر گندم به مواد مغذی زیر نیاز دارند:
نیتروژن (N)، پتاسیم (K)، فسفر یا فسفات (P یا PO4)، گوگرد (S)، منیزیم (Mg)، آهن (Fe)، منگنز (Mn)، کلسیم (Ca)، روی (Cu)
نیتروژن N برای کشت بهتر گندم
همانطور که در بسیاری از محصولات زراعی اتفاق می افتد، نیتروژن و آب عوامل اصلی موثر بر عملکرد نهایی گندم هستند. با این حال، کشاورز باید در نظر داشته باشد که برای بالاترین عملکرد و بهترین کیفیت دانه، یک برنامه کوددهی مناسب با خاک حاصلخیز باید نیاز گندم را در تمام مواد مغذی مختلف مورد نیاز پوشش دهد. بر اساس استاندارد سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO)، 25 کیلوگرم نیتروژن معمولاً برای تولید 1 تن دانه گندم در هکتار مورد نیاز است.
پتاشیم K و فسفر P برای کشت بهتر گندم
فسفر و پتاسیم دو عنصر غذایی مهم بعد از نیتروژن برای کشت گندم هستند. معمولاً کل کودهای فسفر و پتاسیم در زمان کاشت به محصول اضافه می شود. معمولاً اکثر آنها کودهای آزاد شده کنترل شده برای کاهش نشت مواد مغذی و ارائه نتایج بهتر هستند.
تاثیر فسفر در کشت گندم
فسفر عموماً به صورت فسفات (PO4) استفاده می شود و مقدار معمولی مورد نیاز برای داشتن بهترین عملکرد حدود 20-40 کیلوگرم فسفر در هکتار است. فسفر با بالاترین حد توصیه شده ممکن است در خاک های اسیدی مورد نیاز باشد، از آنجایی که فسفات هیچ اثر منفی بر جوانه زنی بذر ندارد، آن را در هنگام کاشت با بذر استفاده کرد. جذب فسفر از گیاهان گندم در دمای 25-18 درجه سانتیگراد بهینه است. این عنصر توسط گیاه جذب می شود و در هنگام پر شدن دانه که تقاضا بیشتر است به خوشه منتقل می شود. مقادیر کافی فسفر در گیاه، همراه با کود نیتروژن، می تواند به بهبود عملکرد کمک کند. با این حال، استفاده بیش از حد از کودهای فسفر، به ویژه در طول زمستان، ممکن است منجر به کاهش تحمل یخ زدگی گیاهان گندم و همچنین محتوای پروتئین دانه شود.
تاثیر پتاسیم در کشت گندم
پتاسیم در اوایل رشد و در مراحل رشد ساقه و سر بیشتر مورد نیاز گیاه گندم است. معمولاً، در صورت کمبود، مقادیر اضافه شده K2O می تواند به 2-7 کیلوگرم در هکتار برسد. این مقادیر برای خاک های شنی می تواند کمی بیشتر باشد. فسفر نقش مهمی در تشکیل نشاسته، گردآوری کربوهیدرات ها، بنیه گیاه و فتوسنتز دارد و به پر شدن دانه ها کمک می کند. P را می توان با کودهای برگی نیز اعمال کرد.
گوگرد S برای کشت بهتر گندم
گوگرد به دو دلیل یک ماده مغذی ضروری در محصولات گندم است. اولاً بر کارایی مصرف نیتروژن گیاهان تأثیر می گذارد. این بدان معناست که کمبود S در خاک باعث کاهش جذب و استفاده از نیتروژن از گیاهان می شود. سال ها آبیاری و عدم کوددهی گوگرد باعث شده است که بسیاری از خاک ها (35 تا 80 درصد) از کمبود آن رنج ببرند. با این حال، امروزه، بیشتر کودهای نیتروژن مورد استفاده دارای مقدار کافی S هستند.
گوگرد در داخل کارخانه تجهیز و بسته بندی نمی شود. به همین دلیل و با توجه به اثر متقابل مثبت گوگرد و نیتروژن، گوگرد باید در دوزهای کمتر (بیش از یک کاربرد) در مراحل مختلف رشد، در صورت نیاز و همراه با کودهای نیتروژن اضافه شود. مقدار گوگرد در حالت SO3 یا SO2-4 مورد نیاز گندم در حدود 3-5 کیلوگرم در هکتار است. همچنین نیاز به گوگرد را می توان با استفاده از سولفات منگنز (MnSO4) در 2-3 محلول پاشی، نزدیک به اولین آبیاری (2.5 کیلوگرم MnSO4 در 500 لیتر آب) پوشش داد. در نهایت، گیاهان گندم با گوگرد توسط سولفات روی (ZnSO4) تامین میشوند که معمولاً 25 کیلوگرم در هکتار استفاده میشود. البته کشاورز باید آنالیز بافت خاک-گیاه را انجام دهد و مقادیر گوگرد را تنظیم کند.
خرید کود مناسب گندم
کود تیوفانات متیل یکی از محصولات شرکت بهاور شیمی می باشد. این کود جهت جلوگیری از بیماری سیاهک گندم، لکه سیاه سیب و گلابی و پوسیدگی قهوه ای هلو، سفیدک استفاده می شود. همچنین کود به پیک یکی دیگر از محصولات شرکت بهاورشیمی می باشد. این کود با نام کلودینافوپ پروپارژیل یک علف کش سیستمیک و انتخابی برای مبارزه با کشیده برگ های یک ساله مزارع گندم می باشد.